FILMRECENSIONER

MÖHIPPAN
Regi: Leslye Headland, 2012
Medverkande: Kirsten Dunst, Isla Fischer, Rebel Wilson m.fl.

När Becky förlovar sig ber hon sina ”väninnor” från gymnasiet att bli tärnor. Kompisarna är svin som inte kan bete sig och förstör inte bara stämningen utan också bröllopsklänningen. De tre arketyperna, som hämtade från Sex and the City, är karriärsbitchen Regan, ohyfsade Gena och sexhungriga Katie. Tillsammans blir de knappast den mångbottnade bilden av ”kvinnlighet” (vad det nu är) som den här typen av film vill försöka problematisera. Det blir bara taskigt, tråkigt och ledsamt. Kirsten Dunst är dock strålande i bitchrollen och det enda som gör filmen någotsånär sevärd. Oavsett vad så är i alla fall
Möhippan milsvida roligare än exempelvis Sex and the City 2. Om nu det säger något?
JONAS DANIELSSON

THE THING FROM ANOTHER WORLD
Regi: Christian Nyby, 1951
Medverkande: Margaret Sheridan, Kenneth Tobey, James Arness m.fl.

John Carpenters klassiska skräckis från 1982 och därigenom den nya The Thing från 2011 bygger på den här svartvita filmen från 1951 med ingen mindre än James “Zeb Macahan” i rollen som monstret. För att vara en debutfilm av senare TV-veteranen Christian Nyby är det förvånande kompetent och filmen sätter grundreglerna för många kommande amerikanska science fiction-filmer. Historien är densamma som nyinspelningarna och handlar om ett arktiskt forskarlag i strid med en utomjordisk varelse. Originalet är inte lika tät som efterföljarna men lyckas du se förbi det med dagens ögon kanske lite väl sunkiga monstret hittar du i Mannen från Mars (som den hette på svenska) en tvättäkta klassiker att se hur många gånger som helst.
JONAS DANIELSSON

PIGGY
Regi: Kieron Hawkes, 2012
Medverkande: Neil Maskell, Paul Anderson, Louise Dylan m.fl.

Filmer om superhjältar eller självpåtagna hämnare har hamnat i komedifacken på senare år med filmer som Kick-Ass, Super och Defendor. Piggy är en mörkare historia om Joe som efter mordet på brodern tillsammans med Piggy blir hämnare med gristrynen som förklädnad. Det här är mer V for Vendetta än Superman i bemärkelsen att samhällets förfall skapar sin hämnare, en hämnare som har moraliska dilemman gällande sitt handlande. Frågan är om hämnd har sin plats i samhället och vem som ska utkräva den. Medan Piggy tar sig an arbetet med riktad ilska har Joe ett mer grubblande närmande till hämnarrollen. Batman är en muntergök i jämförelse.
JONAS DANIELSSON

EN OVÄNTAD VÄNSKAP
Regi: Oliver Nakache & Eric Toledano, 2011
Medverkande: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny

En oväntad succé kan man kalla den här franska filmens mottagande på våra biografer. Men visst, En oväntad vänskap är oerhört välspelad och har både ett driv och en udd måbrafilmer ibland saknar. Speciellt när de är baserade på sanna historier och blir sådär smetigt sentimentalfina att man vill att något ska sprängas. Främst beror det på att man kan räkna ut allt innan filmen knappt börjat men då och då lyckas även det mest klyschiga leverera en kärna av äkthet. Precis så är det med den här
kompisfilmen. Två totala motsatser till människor – den helförlamade rikemannen Philippe och smågangstern Driss – möts, tvekar, blir kompisar och lär sig saker av varandra. Glädje uppstår.
JONAS DANIELSSON

RED LIGHTS
Regi: Rodrigo Cortez, 2012
Medverkande: Robert De Niro, Sigourney Weaver, Cillian Murphy m.fl.

Första halvan av Red Lights blir jag typ lite arg för att den inte visades på bio här i Sverige. Berättelsen om de två forskarna som avslöjar bluffen bakom paranormala fenomen är genial och gör att jag lätt skulle söka till vilket universitet som helst för att få delta. Den andra halvan förstår jag varför det här släpptes direkt på DVD. Det är inte snyggt. När en av filmens allra viktigaste karaktärer avlider dör också filmen och förvandlas till en jättedålig M. Night Shyamalan-film, och då menar jag The Villagedålig. Snälla, visst gör du ett nytt slut och skickar till mig?
JONAS DANIELSSON